Το Kefir είναι ένα τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά και προβιοτικά, καθώς και πολύ ευεργετικό για το πεπτικό μας σύστημα και την υγεία του εντέρου.

Πολλοί άνθρωποι το θεωρούν περισσότερο υγιεινό από το γιαούρτι. Ποιά είναι όμως τα οφέλη του Κεφίρ στην υγεία μας;

  1. Το Κεφίρ είναι καλή πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών

Το Kefir είναι ένα τρόφιμο που έχει υποστεί ζύμωση, παρασκευάζεται παραδοσιακά από αγελαδινό ή από κατσικίσιο γάλα.

Η παρασκευή του γίνεται με την προσθήκη κόκκων κεφίρ στο γάλα (μοιάζουν με κόκκους ζύμης), τους οποίους αφήνουμε για περίπου 24 ώρες. Οι μικροοργανισμοί στους κόκκους κεφίρ πολλαπλασιάζονται και ζυμώνουν τα σάκχαρα στο γάλα, μετατρέποντάς το σε Kefir. Στη συνέχεια, αφαιρούμε τους κόκκους από το υγρό και μπορούμε να τους ξαναχρησιμοποιήσουμε.

Τα βακτήρια γαλακτικού οξέος έχουν την ιδιότητα να μετατρέπουν τη λακτόζη του γάλακτος σε γαλακτικό οξύ έτσι, το Kefir έχει ξινή γεύση σαν γιαούρτι – αλλά δεν είναι τόσο παχύρευστο.

Μια μερίδα κεφίρ (175 ml) χαμηλό σε λιπαρά περιέχει

Πρωτεΐνη

4gr

Ασβέστιο

130 mg

Φώσφορο

105 mg

Βιταμίνη Β12

0.29 μg

 Ριβοφλαβίνη (B2)

0,135 mg

Μαγνήσιο

12 mg

βιταμίνης D

41 IU

Επιπλέον, το Kefir έχει περίπου 100 θερμίδες, 7-8 γραμμάρια υδατανθράκων και 3-6 γραμμάρια λίπους, ανάλογα με τον τύπο του γάλακτος, που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του.

Το Kefir περιέχει επίσης μια μεγάλη ποικιλία βιοδραστικών ενώσεων, οργανικών οξέων και πεπτιδίων, που συμβάλλουν στην υγεία μας.

Εναλλακτικά, μπορεί να παρασκευαστεί από μη γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως από γάλα καρύδας, αμυγδάλου ή σόγιας. Το θρεπτικό προφίλ του είναι ίδιο  με του Kefir, που έχει ως βάση τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  1. Το Κεφίρ είναι πλούσιο σε προβιοτικά

Ορισμένοι μικροοργανισμοί μπορεί να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας και είναι γνωστοί με την ονομασία προβιοτικά. Μπορούν να συμβάλλουν στη διαδικασία της πέψης , στη διαχείριση βάρους και στη ψυχική υγεία.

Στη δυτική διατροφή το γιαούρτι είναι η πιο γνωστή προβιοτική τροφή, όμως στην πραγματικότητα, το Kefir αποτελεί μία ισχυρότερη πηγή προβιοτικών.

Οι κόκκοι Kefir περιέχουν έως και 61 στελέχη βακτηρίων και ζυμών καθιστώντας τους μία πολλή πλούσια και ποικίλη προβιοτική πηγή.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν υποστεί ζύμωση, παρασκευάζονται από πολύ λιγότερα στελέχη και δεν περιέχουν ζύμες.

  1. Το Κεφίρ μπορεί να συμβάλλει στην υγεία των οστών και στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης

Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από φθορά του οστικού ιστού και αποτελεί μείζον πρόβλημα στις δυτικές χώρες. Είναι ιδιαίτερα συχνό φαινόμενο στις ηλικιωμένες γυναίκες και αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο κατάγματος.

Η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για τη βελτίωση της υγείας των οστών και για την επιβράδυνση της εξέλιξης της οστεοπόρωσης.

Το  Kefir δεν είναι μόνο μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου αλλά και βιταμίνης Κ2,η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό του ασβεστίου. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο κατάγματος κατά 81%.

Πρόσφατες μελέτες σε ζώα συνδέουν το Kefir με την αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου από τα οστικά κύτταρα. Αυτό οδηγεί σε βελτιωμένη οστική πυκνότητα, η οποία συμβάλλει στην πρόληψη καταγμάτων.

 Το Κεφίρ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες

Ορισμένα προβιοτικά, που εμπεριέχονται στο Kefir, πιστεύεται ότι προστατεύουν από λοιμώξεις. Ένα από αυτά είναι το προβιοτικό Lactobacillus kefiri , το οποίο βρίσκεται αποκλειστικά στο Kefir.

Μελέτες δείχνουν ότι το συγκεκριμένο προβιοτικό μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη διαφόρων επιβλαβών βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Salmonella , Helicobacter pylori και E. coli.

Το Kefir περιέχει έναν τύπο υδατανθράκων, που ονομάζεται Kefiran, οι οποίοι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες .

  1. Το Κεφίρ ενδέχεται να έχει προστατευτικό ρόλο έναντι του καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου στον κόσμο. Εμφανίζεται, όταν υπάρχει ανεξέλεγκτη ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο σώμα μας, τα οποία τελικά σχηματίζουν έναν όγκο. Τα προβιοτικά σε ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα πιστεύεται ότι μειώνουν την ανάπτυξη του όγκου διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα. 

Η κλινική εφαρμογή προβιοτικών έδειξε ότι ορισμένα προβιοτικά στελέχη θα μπορούσαν να μειώσουν την εμφάνιση μετεγχειρητικής φλεγμονής σε καρκινοπαθείς. Η χημειοθεραπεία ή η διάρροια, που σχετίζεται με την ακτινοθεραπεία, αποδείχθηκε ότι ανακούφισε ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκαν προβιοτικά από του στόματος.

Αυτός ο προστατευτικός ρόλος έχει αποδειχθεί σε διάφορες μελέτες. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι το εκχύλισμα Kefir μείωσε τον αριθμό των ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 56% σε σύγκριση με το εκχύλισμα γιαουρτιού, για το οποίο η μείωση έφτασε στο 14%. Χρειάζονται βέβαια περισσότερες μελέτες για να έχουμε αξιόπιστα συμπεράσματα.

  1. Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού μας

Τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας των φιλικών βακτηρίων στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος, που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στη θεραπεία πολλών μορφών διάρροιας.

Επιπλέον, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι τα προβιοτικά μπορούν να ανακουφίσουν πολλά πεπτικά προβλήματα. Αυτά περιλαμβάνουν το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, έλκη, που προκαλούνται από τη μόλυνση H. pylori  και πολλά άλλα. Για τον λόγο αυτό, το Kefir μπορεί να φανεί χρήσιμο, εάν έχετε γαστρεντερικά  προβλήματα.

  1. Το Κεφίρ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ένα φυσικό σάκχαρο, που ονομάζεται λακτόζη.

Πολλοί άνθρωποι όμως, ειδικά οι ενήλικες, δεν μπορούν να μεταβολίσουν τη λακτόζη. Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή με τον όρο δυσανεξία στη λακτόζη.  

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως στο Kefir και στο γιαούρτι, τα βακτήρια γαλακτικού οξέος μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μικρότερη περιεκτικότητα τους σε λακτόζη από το γάλα. Περιέχουν επίσης, ένζυμα, που μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της λακτόζης.

Επομένως, το Kefir είναι γενικώς καλά ανεκτό από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τουλάχιστον συγκριτικά με το κανονικό γάλα.

Λάβετε υπόψην ότι είναι δυνατή η παραγωγή Kefir 100% χωρίς λακτόζη χρησιμοποιώντας γάλα καρύδας, αμυγδάλου, σόγιας ή άλλο μη γαλακτοκομικό προϊόν. 

  1. Το Κεφίρ μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της αλλεργίας και του άσθματος

Οι αλλεργικές αντιδράσεις προκαλούνται από φλεγμονώδεις αντιδράσεις σε ορισμένα τρόφιμα ή ουσίες.

Τα άτομα με υπερβολικά ευαίσθητο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο επιρρεπή σε αλλεργίες κάτι, που μπορεί να προκαλέσει καταστάσεις, όπως το άσθμα.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι το Kefir καταστέλλει τις φλεγμονώδεις αποκρίσεις, που σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα. Απαιτούνται όμως, μελέτες σε ανθρώπους για την καλύτερη διερεύνηση αυτών των αποτελεσμάτων.

  1. Το Κεφίρ μπορείτε να το φτιάξετε στο σπίτι

Εάν έχετε αμφιβολίες για την ποιότητα του Kefir, που αγοράστηκε από το κατάστημα, μπορείτε εύκολα να το φτιάξετε στο σπίτι σας.

Σε συνδυασμό με φρέσκα φρούτα, το Kefir δημιουργεί ένα υγιεινό και νόστιμο επιδόρπιο.

Η διαδικασία για να φτιάξετε κεφίρ  είναι πολύ απλή:

  • Βάλτε 1-2 κουταλιές της σούπας (14-28 γραμμάρια) κόκκους Kefir σε ένα μικρό βάζο. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε, τόσο πιο γρήγορα θα καλλιεργηθεί.
  • Προσθέστε περίπου 2 φλιτζάνια (500 ml) γάλα κατσικίσιο ή αμυγδάλου ή καρύδας, κατά προτίμηση βιολογικό.  
  • Βάλτε το καπάκι και αφήστε το για 12-36 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεση επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. 
  • Στη συνέχεια σουρώστε με ένα πλαστικό σουρωτήρι (όχι μεταλλικό). Το υγρό, που προκύπτει, είναι το ρόφημα Kefir.
  • Βάλτε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι και φυλάξτε το στο ψυγείο.
  • Αυτό που μένει στο σουρωτήρι είναι οι «σπόροι» Kefir, που θα χρησιμοποιήσετε για την παρασκευή των επόμενων ροφημάτων.
  • Ξεπλύνετε το δοχείο και τους «σπόρους» του Kefir στο σουρωτήρι με άφθονο κρύο νερό και επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία παρασκευής από την αρχή.

Πώς θα το συντηρήσετε:

Μπορεί να μείνει εβδομάδες στο ψυγείο αρκεί να είναι μέσα σε γάλα ή σε νερό. Ακόμη και μετά από μήνες, δεν θεωρούμε ότι είναι για πέταμα. Του δίνουμε εντατικές φροντίδες θεραπείας συχνές αλλαγές μικρής ποσότητας γάλακτος σε θερμό περιβάλλον για περίπου μια εβδομάδα και τότε βλέπουμε εάν το Kefir μας έχει επιζήσει ή όχι. Στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να μας δίνει το ρόφημα Kefir, που συνηθίζαμε να πίνουμε.

Βιβλιογραφία

1.      Analy Machado de Oliveira LeiteMarco Antonio Lemos Miguel, et all. Microbiological, technological and therapeutic properties of kefir: a natural probiotic beverage. Braz J Microbiol. 2013; 44(2): 341–349.

2.     Marina L Ritchie Tamara N Romanuk.A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PLoS One2012;7(4).

3.     Rong ZhuKan ChenYuan-Yuan Zheng, et all.Meta-analysis of the efficacy of probiotics in Helicobacter pylori eradication therapy. World J Gastroenterol. 2014 Dec 21; 20(47): 18013–18021.

4.     Kamila Leite Rodrigues Lucélia Rita Gaudino Caputo et all. Antimicrobial and healing activity of kefir and kefiran extract.Int J Antimicrob Agent 2005 May;25(5):404-8.

5.     M. H. J. Knapen, N. E. Drummen,  et all. Three-year low-dose menaquinone-7 supplementation helps decrease bone loss in healthy postmenopausal women. Osteoporosis International volume 24pages2499–2507(2013).

6.     Sarah Cockayne Joy Adamson, et all. Vitamin K and the prevention of fractures: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.Arch Intern Med2006 Jun 26;166(12):1256-61.

7.     Ai-Qun Yu Lianqin Li.  The Potential Role of Probiotics in Cancer Prevention and Treatment. Nutr Cancer  May-Jun 2016;68(4):535-44.

8.     Nathalie Khoury Stephany El-Hayek et all. Kefir exhibits anti‑proliferative and pro‑apoptotic effects on colon adenocarcinoma cells with no significant effects on cell migration and invasion.Int J Oncol 2014 Nov;45(5):2117-27.

9.     Katia Maalouf Elias BaydounSandra Rizk. Kefir induces cell-cycle arrest and apoptosis in HTLV-1-negative malignant T-lymphocytes. Cancer Manag Res.  2011 Feb 14;3:39-47.

10.    Chujian Chen Hing Man ChanStan Kubow. Kefir extracts suppress in vitro proliferation of estrogen-dependent human breast cancer cells but not normal mammary epithelial cells. J Med Food 2007 Sep;10(3):416-22.

11.     Joshua Z Goldenberg Stephanie S Y Maet all.Probiotics for the prevention of Clostridium difficile-associated diarrhea in adults and children. Cochrane Database Syst Rev 2013 May 31;(5).

12.    Jolanta Sarowska Irena Choroszy-Król et all.The therapeutic effect of probiotic bacteria on gastrointestinal diseases. Adv Clin Exp Med Sep-Oct 2013;22(5):759-66.

13.    Marina L Ritchie Tamara N Romanuk. A meta-analysis of probiotic efficacy for gastrointestinal diseases. PLoS One 2012;7(4).

14.    Nourieh Hoveyda Carl Heneghan et all. A systematic review and meta-analysis: probiotics in the treatment of irritable bowel syndrome. BMC Gastroenterol 2009 Feb 16;9:15.

15.    Yezaz A Ghouri David M Richards  et all. Systematic review of randomized controlled trials of probiotics, prebiotics, and synbiotics in inflammatory bowel disease. Clin Exp Gastroenterol 2014 Dec 9;7:473-87.

16.    Paolo Ruggiero. Use of probiotics in the fight against Helicobacter pylori. World J Gastrointest Pathophysiol. 2014; 5(4): 384–391.

17.    Guadalupe AyalaWendy Itzel Escobedo-Hinojosaet all. Exploring alternative treatments for Helicobacter pylori infection. World J Gastroenterol. 2014;20(6): 1450–1469.

18.    Bethany Apribila, Steve Rhertzlerrd,et all. Improved Lactose Digestion and Intolerance Among African-American Adolescent Girls Fed a Dairy Rich-Diet. Journal of the American Dietetic AssociationVolume 100, Issue 5, May 2000, Pages 524-528.

19.    Mee-Young Lee Kyung-Seop AhnOk-Kyung Kwon et all. Anti-inflammatory and anti-allergic effects of kefir in a mouse asthma model. Immunobiology2007;212(8):647-54.

20.   Ok-Kyoung Kwon Kyung-Seop Ahnet all. Inhibitory effect of kefiran on ovalbumin-induced lung inflammation in a murine model of asthma. Arch Pharm Res2008 Dec;31(12):1590-6.

21.    Benjamin C. T. BourrieBenjamin P. Willing, and Paul D. Cotter.The Microbiota and Health Promoting Characteristics of the Fermented Beverage Kefir. Front Microbiol. 2016; 7: 647.

22.   Paula Carasi, Mariángeles Díazet all. Safety Characterization and Antimicrobial Properties of Kefir-Isolated Lactobacillus kefiri. Biomed Res Int.  2014.

23.   Judith A. Beto. The Role of Calcium in Human Aging. Clin Nutr Res. 2015 Jan; 4(1): 1–8.

24.   H.-L. Chen,  Y.-T. Tunget all.Kefir improves bone mass and microarchitecture in an ovariectomized rat model of postmenopausal osteoporosis. Osteoporosis International volume 26, pages 589–599 (2015).

25.   Steven R Hertzler,  Shannon M Clancy. Kefir improves lactose digestion and tolerance in adults with lactose maldigestion. J Am Diet Assoc2003 May;103(5):582-7.

Skip to content