Το φθινόπωρο έχει μπει επισήμως και οι πρώτες ιώσεις έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Μια ίωση μπορεί να χαρακτηρίζεται από τον συνδυασμό δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως πόνοι στο σώμα, πονοκέφαλος, πονόλαιμος, πυρετός, βήχας και καταρροή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Προσοχή! Εάν αισθανθείτε πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, ζάλη, βαριάς μορφής εμετό, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος και εάν εκδηλώσετε πολύ υψηλό πυρετό, που διαρκεί πάνω από τρεις ημέρες, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν.

Κοτόσουπα

Η κοτόσουπα δεν αποτελεί θεραπεία είναι όμως μια εξαιρετική επιλογή, όταν έχετε κάποια ίωση. Έρευνα, που πραγματοποιήθηκε το 2002,έδειξε ότι η κατανάλωση μιας μερίδας κοτόσουπας με λαχανικά, μπορεί να επιβραδύνει την κίνηση των ουδετερόφιλων στο σώμα . Τα ουδετερόφιλα είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία συμβάλλουν στην προστασία του σώματος από διάφορες μολύνσεις. Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σούπα κοτόπουλου ήταν αποτελεσματική κυρίως στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού(μείωση των συμπτωμάτων).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: καλό είναι να επιλέξετε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής ή βιολογικό.

Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει έναενεργό συστατικό που ονομάζεται αλλισίνη, η οποία φαίνεται ότι έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Η προσθήκη του σκόρδου στη διατροφή σας μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων . Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες μπορεί να έχει και προληπτική δράση. Πιο συγκεκριμένα,  μελέτη,που δημοσιεύθηκε το 2001 έδειξε ότι η χρήση συμπληρώματος σκόρδου μείωσε  τη συχνότητα εμφάνισης κρυολογήματος κατά 63% και παράλληλα μείωσε τη διάρκεια των συμπτωμάτων του κρυολογήματος κατά 70%.

Πρέπει ωστόσο, να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες σχετιζόμενες με τα πιθανά οφέλη της σκόνης σκόρδου. Εν τω μεταξύ, η αύξηση της κατανάλωσής του στη διατροφή μπορεί να έχει πολλά θετικά αποτελέσματα, καθώς φαίνεται ότι βοηθά στο ουροποιητικό και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά (probiotics) είναι ζωντανοί, μη παθογόνοι μικροοργανισμοί, που μπορούν να εισέλθουν στο σώμα μας  μέσω της διατροφής˙ επιβιώνουν κατά το πέρασμάτους μέσα από τη γαστρεντερική οδό και είναι ωφέλιμα για την υγεία. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το έντερο και το ανοσοποιητικό σας σύστημα υγιές, ενώ μπορούν να απομακρύνουν την πιθανότητα να αρρωστήσετε από λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Στα προβιοτικά προϊόντα συμπεριλαμβάνονται το γιαούρτι, το κεφίρ , το ξυνόγαλο , τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, όπως τοcheddarκαι η parmesan. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι το  γιαούρτι είναι ένα υγιεινό σνακ, που παρέχει στον οργανισμό άφθονες πρωτεΐνες και ασβέστιο. Αναζητήστε προϊόντα που αναγράφουν τον πληθυσμό των προβιοτικών τους στην ετικέτα.

Ginger

Από τα αρχαία χρόνια  το Ginger ή πιπερόριζα χρησιμοποιείται στην ιατρική συνήθως σε  αφεψήματα, βάμματα ή αιθέρια έλαια, παρουσιάζοντας πολλά οφέλη για την υγεία.  Μερικές φέτες ακατέργαστης ρίζας Ginger σε βραστό νερό μπορούν να καταπραΰνουν το βήχα ή τον πονόλαιμο και να αποτρέψουν το αίσθημα ναυτίας, που συχνά συνοδεύει τις ιώσεις.  Για παράδειγμα, μία μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 1 γραμμάριο Ginger μπορεί να “ανακουφίσει την ναυτία από διάφορες αιτίες”.

Echinacea

Η Echinacea είναι ένα ιθαγενές φυτό της Βορείου Αμερικής, το οποίο καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Οι ιθαγενείς χρησιμοποιούσαν το βότανο και τη ρίζα του φυτού για τη θεραπεία των λοιμώξεων. Στα ενεργά συστατικά της  Echinacea περιλαμβάνονται τα φλαβονοειδή, χημικές ουσίες, που έχουν πολλές θεραπευτικές επιδράσεις στο σώμα, όπως η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η μείωση της φλεγμονής.

Φαίνεται ότι η λήψη Echinacea μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του κοινού κρυολογήματος περισσότερο από 50%, καθώς και τη διάρκεια του κρυολογήματος. Εάν είστε ένας υγιής ενήλικας, μπορείτε να καταναλώσετε 1 με 2 γραμμάρια ρίζας ή βότανου Echinacea, ως τσάι, τρεις φορές την ημέρα, για μία εβδομάδα.

Αλατόνερο

Οι γαργάρες με αλατόνερο μπορούν να βοηθήσουν στηνπρόληψη λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και να οδηγήσουν στη μείωση της σοβαρότητας των  συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος. Συγκεκριμένα, μπορούν να σας ανακουφίσουν από τα συμπτώματα  του πονόλαιμου και της  ρινικής συμφόρησης.

Οι γαργάρες με αλατόνερο μειώνουν τα φλέγματα, τα οποία περιέχουν βακτήρια και αλλεργιογόνα. Για να  το δοκιμάσετε , διαλύστε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα γεμάτο ποτήρι νερό και κάνετε γαργάρες.

Μέλι

Το μέλι έχει αντιβακτηριακές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνει τις βρογχικές ενοχλήσεις από κοινά κρυολογήματα,μπορεί να εξουδετερώσει και ορισμένα βακτήρια, που προκαλούν τη λοίμωξη.Η προσθήκη του στο τσάι σε συνδυασμό με λεμόνι μπορεί να ανακουφίσει τον πονόλαιμο και σύμφωνα με έρευνες  είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο κατά του βήχα. Σε μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δίνοντας στα παιδιά 10 γραμμάρια μέλι πριν τον βραδινό  ύπνο μειώθηκαν τα συμπτώματα του βήχα. Επίσης, φάνηκε ότι τα παιδιά είχαν καλύτερη ποιότητα ύπνουγεγονός, που συμβάλλει  στη μείωση των συμπτωμάτων του κρυολογήματος.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο σώμα σας και έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Καλή πηγή βιταμίνης C, είναι τα λεμόνια, τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ακτινίδια κ.α.   Η προσθήκη φρέσκου χυμού λεμονιού στο ζεστό τσάι με μέλι μπορεί να μειώσει το φλέγμα, όταν είστε άρρωστος. Επίσης, μπορεί να βοηθήσει η κατανάλωση κρύας ή ζεστής λεμονάδας.

Αν και αυτά τα ποτά μπορεί να μην απομακρύνουν εξ ολοκλήρουτο κρυολόγημα, μπορούν να σας βοηθήσουν στην πρόσληψη βιταμίνης C, που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Η λήψη αρκετής ποσότητας βιταμίνης C μπορεί να ανακουφίσει τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και άλλες ασθένειες.

Ζεστό μπάνιο

Το ζεστό μπάνιο μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα του κοινού  κρυολογήματος και της γρίπης σε ενήλικες. Η προσθήκη αλάτων Epsom και μαγειρικής σόδα στο νερό μπορεί να μειώσει τους πόνους του σώματος. Η προσθήκη μερικών σταγόνων αιθέριου ελαίου από άρκευθο (Juniperus), δεντρολίβανο, θυμάρι, πορτοκάλι, λεβάντα ή ευκάλυπτομπορεί να οδηγήσει σε ένα επιπλέον καταπραϋντικό αποτέλεσμα.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

  1. Rennard, B. O., Ertl, R. F., Gossman, G. L., Robbins, R. A., &Rennard, S. I. (2000, October). Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest, 118(4), 1150-1157.
  2. Ernst, E., &Pittler, M. H. (2000, March). Efficacy of ginger for nausea and vomiting: a systematic review of randomized clinical trials. British Journal of Anaesthesia, 84(3), 367-371.
  3. Cohen, H. A., Rozen, J., Kristal, H., Laks, Y., Berkovitch, M., Uziel, Y., … Efrat, H. (2012, August). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Pediatrics, 2011-3075.
  4. Josling P, Preventing the common cold with a garlic supplement: a double-blind, placebo-controlled survey.2001 Jul-Aug;18(4):189-93.
  5. Lissiman, E., Bhasale, A. L., & Cohen, M. (2014). Garlic for the common cold. CochraneDatabase of SystematicReviews, 11.
  6. Shah, S. A., Sander, S., White, C. M., Rinaldi, M., & Coleman, C. I. (2007). Evaluation of Echinacea for the prevention and treatment of the common cold: a meta-analysis. LancetInfectiousDiseases, 7(7), 473-480.
  7. Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006). Immune-enhancing role of vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism, 50(2), 85-94.
  8. Hao, Q., Lu, Z., Dong, B. R., Huang, C. Q., & Wu, T. (2011, September 7). Probiotics for preventing acute upper respiratory tract infections. The Cochrane Database of Systematic Reviews, 9.
  9. Satomura, K., Kitamura, T., Kawamura, T., Shimbo, T., Watanabe, M., Kamei, M., … Tamakoshi, A. (2005, November). Prevention of upper respiratory tract infections by gargling: a randomized trial. American Journal of PreventiveMedicine, 29(4), 302-307.
Skip to content