Οι ημέρες των εορτών έφτασανκαι τα εορταστικά γεύματα θα έχουν την τιμητική τους!!! Θα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας να έρθουμε πιο  κοντά με τα  αγαπημένα μας πρόσωπα.

Παρ’ όλα αυτά, τα εορταστικά τραπέζια παρουσιάζουν το καθιερωμένο δίλημμα, που όλοι αντιμετωπίζουμε πριν και μετά τις γιορτές. Δεν μπορούμε και σαφώς δεν πρέπει να τα αποφεύγουμε, απλά θα ήταν εύλογο να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στις επιλογές μας, έτσι ώστε να μην καταλήξουμε με βαρυστομαχιά, πονοκέφαλο και περιττά κιλά!!

Πως μπορούμε όμως αυτές τις ημέρες να διατηρηθούμε σε φόρμα χωρίς να θυσιάσουμε τίποτα;

Πρέπει αρχικά να πάρουμε την απόφαση να μείνουμε «ενεργοί και υγιείς» αυτές τις ημέρες χωρίς να στερηθούμε την διασκέδαση και τις ωραίες γεύσεις!

Οι παρακάτω απλές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να πετύχετε το στόχο σας:

  1. Ασκηθείτε με κάθε πιθανό τρόπο.
  2. Τις ημέρες των γιορτών σίγουρα θα πάτε για ψώνια˙ πηγαίνετε με τα πόδια και όχι με το αυτοκίνητο.
  3. Χρησιμοποιήστε τη σκάλα και αποφύγετε το ασανσέρ.
  4. . Κάθε ευκαιρία, που θα σας δοθεί για μετακίνηση,αδράξτε την κερδίζοντας χρόνο και θερμίδες.
  5. Ανάψτε το τζάκι, κόψτε τα ξύλα με τον πατροπαράδοτο τρόπο.
  6. Βοηθήστε στις δουλειές του σπιτιού.
  7. Απολαύστε με μέτρο τις λιχουδιές των ημερών.
  8. Μην παρακάμπτετε γεύματα στη διάρκεια της ημέρας με την αιτιολογία «δεν θα φάω το μεσημέρι, γιατί το βράδυ θα πάω σε ένα δείπνο».
  9. Πριν πάτε σε κάποια εορταστική εκδήλωση, φάτε κάτι ελαφρύ, όπως φρούτα και λαχανικά, έτσι ώστε να περιορίσετε την πείνα σας.
  10. Ξεκινήστε τηβραδιά με ένα ελαφρύ ποτό ή αναψυκτικό καταναλώνοντας σνακ χαμηλών λιπαρών (π.χ. καρότα, αγγούρια) ή μικρές μερίδες (π.χ. 10-15 φιστίκια, όχι ένα μπολ).
  11. Για κυρίως πιάτο επιλέξτε τρόφιμα χαμηλών λιπαρών (το στήθος γαλοπούλας είναι θαυμάσια επιλογή). Αφαιρείτε, όπου μπορείτε, το ορατό λίπος.
  12. Προσθέστε άφθονη σαλάτα στο πιάτο σας (να καλύπτει περίπου το μισό πιάτο) και συμπληρώστε το υπόλοιπο με κρέας και γαρνιτούρα.
  13. Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μία φορά και σε μικρές μερίδες με φαγητά, που επιθυμείτε πραγματικά. Διαλέξτε, αν θέλετε λίγο απ’ όλα, για να δοκιμάσετε.
  14. Αποφύγετε τα τηγανητά και τα τρόφιμα πλούσια σε βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
  15. Συνοδέψτε το φαγητό σας με αναψυκτικά τύπου light, σόδα ή αν προτιμάτε το αλκοόλ, επιλέξτε ξηρό λευκό κρασί, που αποτελεί πιο υγιεινή επιλογή και έχει τις λιγότερες θερμίδες από τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά.
  16. Κατά τη διάρκεια του γεύματος μιλήστε με τους γύρω σας. Η συζήτηση βοηθάει να καταναλώνουμε το γεύμα με αργό ρυθμό και έτσι να αισθανόμαστε νωρίτερα το αίσθημα κορεσμού, χωρίς να οδηγούμαστε στην υπερκατανάλωση.
  17. Για επιδόρπιο επιλέξτε ένα ελαφρύ γλυκό. Από τα παραδοσιακά γλυκά προτιμήστε ένα μελομακάρονο από έναν κουραμπιέ, μιας και έχει λιγότερες θερμίδες.
  18.  Σκεφτείτε ότι η μαγεία της γεύσης χάνεται στην υπερβολική ποσότητα!

ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΠΡΩΙΝΟ

1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών

½ φλιτζάνι δημητριακά ολικής αλέσεως ή νιφάδες βρώμης

 

1 φρούτο ή αποξηραμένα φρούτα

ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ

1 φρούτο και 1 κριτσίνι ολικής με ηλιόσπορους

ΜΕΣΗΜΕΡΙΑΝΟ

150 γραμμάρια γαλοπούλα χωρίς δέρμα

2 κουταλιές της σούπας γέμιση

3-4 μικρά κομματάκιααπό πατάτες φούρνου

Μεγάλη σαλάτα με ποικιλία λαχανικών &ντρέσινγκ με λίγο λάδι και αρκετό λεμόνι ή ξύδι

1 ποτήρι κρασί

1 φρούτο

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ

1 γλυκό (μελομακάρονο ή κουραμπιέ)

ΒΡΑΔΙΝΟ

Μισή ποσότητα γαλοπούλα από το μεσημέρι

Μισή ποσότητα πατάτα ή γέμιση από το μεσημέρι

Μεγάλη σαλάτα όπως το μεσημέρι

1 φρούτο

Συνταγή για Μελομακάρονα

Υλικά:

  • 2 κούπες ελαιόλαδο
  • Αλεύρι ολικής αλέσεως όσο πάρει
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κούπα χυμό πορτοκάλι (φυσικό όχι εμπορίου)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλλο
  • Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι

Για το σιρόπι

  • 1 κούπα μέλι
  • 1 κούπα μαύρη ζάχαρη
  • 1 πορτοκάλι
  • 3 ξυλαράκια κανέλας
  • Καρυδόψιχα για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση:

Σε μια λεκανίτσα ρίξτε το λάδι, τη ζάχαρη την κανέλλα ,το γαρύφαλλο και το ξύσμα. Ανακατέψτε τη σόδα με το χυμό πορτοκάλι και ρίξτε το και αυτό στη λεκάνη με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε τα υλικά με το μίξερ για 2 λεπτά. Αφήστε το μίξερ στην άκρη και ρίξτε σιγά -σιγά το αλεύρι, που έχετε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώστε ελαφρά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή και αφράτη. Πλάστε τα μελομακάρονα στο μέγεθος και στο σχήμα, που θέλετε και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα και στον φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει και ψήστε τα 20 λεπτά περίπου στην μεσαία σκάλα πάνω κάτω μέχρι να πάρουν χρώμα.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΑΝΑ ΜΕΡΙΔΑ

Θερμίδες

233

Πρωτεΐνες

23 γραμμάρια

Υδατάνθρακες

31 γραμμάρια

Λίπος

10 γραμμάρια

Φυτικές ίνες

1 γραμμάριο

Μέχρι να ψηθούν τα μελομακάρονα, ετοιμάστε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βάλτε όλα τα υλικά. Το μέλι, τη ζάχαρη, το νερό, τα ξυλαράκια κανέλας˙ πλύνετε ένα πορτοκάλι και βάλτε το και αυτό ολόκληρο μέσα στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε με μία κουτάλα και μόλις βράσει καλά το σιρόπι, αφαιρέστε το πορτοκάλι και τα ξυλαράκια και είναι έτοιμο. Βγάλτε τα μελομακάρονα από τον φούρνο, περιχύστε τα με το σιρόπι, αφήστε τα 10 λεπτά να τραβήξουν, τοποθετήστε τα σε μία πιατέλα και ρίξτε τους την καρυδόψιχα για να κολλήσει επάνω στο σιρόπι. Εάν θέλετε ακόμα λιγότερες θερμίδες, μπορείτε να μην σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και να τα φάτε σαν μπισκότα! Ακόμα και έτσι έχουν τέλεια γεύση.

 

 

Skip to content