Η κανέλα είναι ένα μπαχαρικό, που παράγεται από τον φλοιό φυτών του γένους Cinnamomum και χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Στην αρχαιότητα έχει χρησιμοποιηθεί τόσο για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, όσο και για τη διατήρηση κάποιων τροφίμων. Στο εμπόριο κυκλοφορεί σε μορφή σκόνης ή σε μορφή φλούδας έχοντας καστανοκόκκινο χρώμα και έντονο άρωμα.

Χρήση του:

Στη μαγειρική χρησιμοποιείται κυρίως ως καρύκευμα και στη ζαχαροπλαστική περιλαμβάνεται σε πολλές συνταγές όπως στη μηλόπιτα, στους λουκουμάδες, στα μελομακάρονα, στον μπακλαβά κ.α. Επίσης, προστίθεται ως αρωματικό σε καραμέλες, καφέ, τσάι, ζεστή σοκολάτα, λικέρ και σε πολλά άλλα αλκοολούχα ποτά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 2,6gr

Ενέργεια (kcal)

6

Πρωτεΐνες gr

0,10

Λιπαρά gr

0,03

Υδατάνθρακες gr

2,10

Φυτικές ίνες gr

1,4

Ασβέστιο mg

26

Σίδηρος

0,22

Μαγνήσιο

2

Βιταμίνη C

0,1

 Υγεία:

Οι επιδράσεις της κανέλας στην υγεία μας φαίνεται να είναι ευεργετικές. Έχει βρεθεί ότι η κανέλα παρέχει αντικαρκινική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση. Σε πολλές μελέτες έχει παρατηρηθεί ότι συμβάλλει στην αναστολή ανάπτυξης βακτηρίων και μυκήτων συμπεριλαμβανομένων των Helicobacter pylori, Candida καθώς και στη σαλμονέλωση.

Μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί σε ασθενείς με προδιαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη, έχουν αποδείξει ότι η κανέλα μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αλλά και την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, που περιέχει, μιμούνται την δράση της ινσουλίνης και κατά συνέπεια, συμβάλλουν στον έλεγχο της γλυκαιμίας.   

Επιπλέον, φαίνεται ότι η κανέλα επιδρά θετικά και στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση έως και 6 γραμμαρίων κανέλας την ημέρα μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης νηστείας κατά 18-29%, τα τριγλυκερίδια 23-30%, την LDL χοληστερόλη 7-27%  και την ολική χοληστερόλη 12-26%. Φαίνεται ότι η κατανάλωση 1-6g κανέλας την ημέρα έχει θετική επίδραση στο Διαβήτη τύπου ΙΙ, ενώ μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ηπατική λειτουργία.

Στον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος πρέπει να διατηρούνται εντός των φυσιολογικών ορίων και η Γλυκοζυλιωμένη Αιμοσφαιρίνη(HbA1c) να παραμένει κάτω από το 7%. Έχει παρατηρηθεί ότι η χορήγηση 2 γραμμαρίων κανέλας ημερησίως μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαιρίνης (HbA1c), καθώς και στη σημαντική βελτίωση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται ότι η κανέλα έχει την ικανότητα να καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου (γαστρικού περιεχομένου) με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα της μεταγευματικής γλυκόζης και της Γλυκοζυλιωμένης Αιμοσφαρίνης (HbA1c) σε ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Έτσι, σημαντικό θα ήταν να εντάξουμε την κανέλα στην καθημερινή μας διατροφή προσθέτοντας ένα κουταλάκι κανέλα σε σκόνη στο γιαούρτι, στο τσάι, στον καφέ, στη φρουτοσαλάτα, στο γάλα με τα δημητριακά, σε κρέμα ή ρυζόγαλο, σε διάφορα γλυκά, σε ένα μείγμα milkshake με διάφορα φρούτα της αρεσκείας μας, καθώς και σε φαγητά, που καταναλώνουμε καθημερινά. Η κατανάλωσή της έτσι, θα μας δώσει μια διαφορετική ανατολίτικη γεύση και θα μας βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματός μας.

Πηγές: 

  1. Iqbal, Mohammed (1993). “International trade in non-wood forest products: An overview”. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Retrieved November 12, 2012.
  2. “Cassia, also known as cinnamon or Chinese cinnamon is a tree that has bark similar to that of cinnamon but with a rather pungent odour,” remarks Maguelonne Toussant-Samat, Anthea Bell, tr. The History of Food, revised ed. 2009, p.437.
  3. Fred Czarra. Spices: A Global History. Reaktion Books (May 1, 2009).
  4. Alam Khan et all. “Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes” DIABETES CARE VOLUME 26, NUMBER 12, DECEMBER 2003.
  5. Jean-Jacques Dugoua, et all. “From type 2 diabetes to antioxidant activity: a systematic review of the safety and efficacy of common and cassia cinnamon bark”. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 2007, 85(9): 837-847.
Skip to content