Το λάδι καρύδας αποτελεί ένα τρόφιμο, που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως «superfood». Ο μοναδικός συνδυασμός των λιπαρών οξέων, που περιέχει, μπορεί να έχει μόνο θετικές επιπτώσεις στην υγεία μας.

  1. Συνδυασμός λιπαρών οξέων

Το λάδι καρύδας έχει ενοχοποιηθεί για την περιεκτικότητα του σε κορεσμένα λιπαρά, καθώς είναι μία από τις πλουσιότερες πηγές κορεσμένου λίπους (90% των λιπαρών οξέων που περιέχει είναι κορεσμένα). Ωστόσο, δεν περιέχει  Τριγλυκερίδια Μακράς Αλύσου, όπως εμπεριέχονται στο τυρί και στο κρέας, αλλά Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (MCTs), τα οποία μεταβολίζονται διαφορετικά. Χρησιμοποιούνται από το ήπαρ και το πεπτικό σύστημα ως γρήγορη πηγή ενέργειας, η οποία φαίνεται να έχει ευεργετικά αποτελέσματα σε εγκεφαλικές διαταραχές, όπως η επιληψία και η νόσος Αλτσχάιμερ.

  1. Μπορεί να αυξήσει τις ενεργειακές δαπάνες και βοηθά στη καύση λίπους

Η παχυσαρκία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα υγείας στον κόσμο. Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η παχυσαρκία είναι μόνο θέμα θερμίδων˙ παρατηρείται όμως, διαφορετικά τρόφιμανα επηρεάζουντις ορμόνες μας με διαφορετικούς τρόπους. Τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (MCTs) από λάδι καρύδας μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας συγκριτικά με το ίδιο ποσοστό θερμίδων προερχόμενων από λίπη αποτελούμενα από Τριγλυκερίδια Μακράς Αλύσου. Μελέτη διαπίστωσε ότι η πρόσληψη 15-30 γραμμάριων MCTs ημερησίως, αυξάνει την 24ώρη δαπάνη ενέργειας κατά 5%, η οποία αντιστοιχεί περίπου σε 120 θερμίδες ανά ημέρα.

Συμπέρασμα: Τα Τριγλυκερίδια Μέσης Αλύσου (MCTs) από λάδι καρύδας έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουντις ενεργειακές δαπάνες του 24ώρου κατά 5% και μακροπρόθεσμα πιθανολογείται να οδηγούν σε σημαντική απώλεια βάρους.

  1. Περιέχει λαυρικό οξύ

Το λαυρικό οξύ αποτελεί το 50% των λιπαρών οξέων, που περιέχονται στο λάδι καρύδας. Κατά την πέψη το λαυρικό οξύ, που βρίσκεται στο λάδι καρύδας, μετατρέπεται σε μονολαυρίνη μία ουσία, που είναι τοξική για ιούς, μύκητες και βακτήρια. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθείότιαυτές οι ουσίες μπορούν να είναι τοξικές για το βακτήριο Staphylococcusaureus (ένα πολύ επικίνδυνο παθογόνο),καθώς και για τον μύκητα  CandidaAlbicans.Ο ανθρώπινος οργανισμός από την άλλη πλευρά, δεν έχει την ικανότητα να συνθέσει μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος. Το μητρικό γάλα αποτελεί τη μοναδική πηγή λαυρικού οξέος πράγμα, που επιβεβαιώνει και τον λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη, που τρέφονται με αυτό.

Έχει επίσης, σημειωθεί ότι η τακτική κατανάλωση ελαίου καρύδας ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο ασθενειών.

Συμπέρασμα:Τα λιπαρά οξέα και τα προϊόντα διάσπασης από λάδι καρύδας μπορούν να είναι τοξικά σε επιβλαβή παθογόνα βακτήρια και μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των λοιμώξεων.

  1. Μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη

Ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ελαίου καρύδας είναι ότι μπορεί να μειώσει την πείνα. Αυτό φαίνεται ότι σχετίζεται με τον τρόπο, που μεταβολίζονται τα λιπαρά οξέα, που εμπεριέχονται σε αυτό. Σε μια πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η κατανάλωση MCTs μπορεί να οδηγήσει στη μειωμένη κατανάλωση θερμίδων (κατά μέσο όρο 256 θερμίδες λιγότερες ανά ημέρα).Επίσης, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα, που καταναλώνουν περισσότερα MCTs στο πρωινό τους, καταναλώνουν σημαντικά λιγότερες θερμίδες στο μεσημεριανό τους γεύμα. 

Συμπέρασμα:Τα λιπαρά οξέα στο λάδι καρύδας μπορεί να μειώσουν σημαντικά την όρεξη, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά,μακροπρόθεσμα,το σωματικό βάρος.

  1. Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων

Η λεγόμενη κετογενική διατροφή έχει μελετηθεί για τη θεραπεία πολλών παθήσεων. Η καλύτερη εφαρμογή της είναι αυτή της θεραπείας παιδιών με επιληψία ανθεκτικά στη φαρμακευτική αγωγή. Συγκεκριμένα, αυτού του είδους η διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πολύ μικρής ποσότητας υδατανθράκων και μεγάλης ποσότητας λίπους, η οποία οδηγεί σε σημαντικά αυξημένες συγκεντρώσεις κετονικών σωμάτων στο αίμα. Για κάποιο λόγο, μπορεί να μειώσει δραματικά το ποσοστό των επιληπτικών κρίσεων ακόμη και σε παιδιά μη ανταποκρινόμενα στη θεραπεία διαφορετικών τύπων φαρμάκων. Επειδή τα MCTs, που εμπεριέχονται στο λάδι καρύδας, μετατρέπονται στο ήπαρ σε κετονικά σώματα, χρησιμοποιούνται συχνά σε επιληπτικούς ασθενείς, έτσι ώστε να επάγουν την κέτωση. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης περισσότερων  υδατανθράκων στη δίαιτα.

Συμπέρασμα: τα MCTs, που εμπεριέχονται στο λάδι καρύδας,μπορούν να αυξήσουν τη συγκέντρωση των κετονικών σωμάτων στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των επιληπτικών κρίσεων σε παιδιά με επιληψία.

  1. Μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων

Το λάδι καρύδας περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, τα οποία δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά το προφίλ των λιπιδίων του αίματος. Συγκεκριμένα, σε μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 40 γυναίκες που κατανάλωναν λάδι καρύδας, βρέθηκε ότι είχαν χαμηλή ολική και LDL χοληστερόλη, ενώ αύξησαν την HDL σε σχέση με αυτές, που κατανάλωναν σογιέλαιο. Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες σε αρουραίους, που δείχνουν ότι το λάδι καρύδας μειώνει τα τριγλυκερίδια, την ολική χοληστερόλη και την LDL, ενώ αυξάνει την HDL και βελτιώνει τους παράγοντες πήξης του αίματος ,καθώς και την αντιοξειδωτική κατάσταση.
Συμπέρασμα: Μελέτες σε ανθρώπους και αρουραίους έδειξαν ότι το έλαιο καρύδας βελτιώνει σημαντικούς παράγοντες κινδύνου όπως η ολική, η LDL και η HDL χοληστερόλη, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

  1. Μπορεί να προστατέψει τα μαλλιά και να συμβάλει στην ενυδάτωση του δέρματος

Το λάδι καρύδας χρησιμοποιείται και για λόγους αισθητικής, όπως για να βελτιώσει την υγεία και για την εμφάνιση του δέρματος και των μαλλιών. Μελέτες σε άτομα με ξηρό δέρμα έχουν δείξει ότι το λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσει την περιεκτικότητα του δέρματος σε λιπίδια και υγρασία. Επίσης, λόγω των αντιοξειδωτικών, που περιέχει,προστατεύει το δέρμα από τη γήρανση, ενώ λόγω της βιταμίνης Ε μπορεί να επιταχύνει την ανάπλαση του δέρματος από εγκαύματα, ουλές και άλλα τραύματα.Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενυδάτωση των μαλλιών, καθώς και για την καταπολέμηση της πιτυρίδας, αφού μετά από συχνή χρήση μπορεί να εξαφανίσει όλους τους μύκητες. Μία άλλη του εφαρμογή είναι εκείνη ως στοματικού διαλύματος, εφόσον μπορεί να καταπολεμήσει ορισμένα από τα επιβλαβή βακτήρια του στόματος, να βελτιώσει την υγεία των δοντιών και να μειώσει την κακοσμία του στόματος. 

Συμπέρασμα:Το λάδι καρύδας μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματικό για την ενυδάτωση του δέρματος και την προστασία των μαλλιών. Μπορεί επίσης, να χρησιμοποιηθεί ως μια ήπια μορφή αντιηλιακού και ως στοματικό διάλυμα.

  1. Μπορεί να συμβάλλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ασθενείς με Alzheimer

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή αιτία άνοιας σε όλο τον κόσμο και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. Στους ασθενείς με Alzheimer φαίνεται να υπάρχει μειωμένη ικανότητα ορισμένων τμημάτων του εγκεφάλου να χρησιμοποιούν γλυκόζη. Έχει βρεθεί ότι τα κετονικά σώματα μπορούν να παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο και να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική πηγή ενέργειας για τα κύτταρα, που δυσλειτουργούν, μειώνοντας κατά αυτό τον τρόπο τα συμπτώματα της νόσου.  Φαίνεται λοιπόν, ότι η κατανάλωση  MCTs, που περιέχονται στο λάδι καρύδας, μπορεί να οδηγήσει σε άμεση βελτίωση της λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς με ήπιες μορφές της νόσου.Συμπέρασμα: Μελέτες δείχνουν ότι τα λιπαρά οξέα MCTs μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα των κετονικών σωμάτων στο αίμα, την παροχή ενέργειας για τα εγκεφαλικά κύτταρα των ασθενών με Alzheimer και την ανακούφιση των συμπτωμάτων.

  1. Μπορεί να συμβάλει στην απώλεια λίπους

Δεδομένου ότι το λάδι καρύδας μπορεί να μειώσει την όρεξη και να αυξήσει την καύση του λίπους είναι λογική η ενδεχόμενη απώλεια σωματικού βάρους. Το λάδι καρύδας φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του κοιλιακού λίπους, που ευθύνεται για πολλές ασθένειες. Σεμελέτη, στην οποία συμμετείχαν 40 γυναίκες με κοιλιακή παχυσαρκία, προστέθηκε στη διατροφή τους 30 ml (1 ounce) λάδι καρύδας ανά ημέρα. Η προσθήκη αυτή τελικά οδήγησε σε σημαντική μείωση τόσο του ΒΜΙ,όσο και τηςπεριμέτρου της μέσης σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Προτεινόμενη δοσολογία για αποτελέσματα: σύμφωνα με τους ερευνητές ένας ενήλικας μπορεί να καταναλώσει περίπου 3 ½ κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί σε ίδια ποσότητα λιπαρών οξέων μέσης αλύσου (MCFA)ενός βρέφους, που θηλάζει, σε μία ημέρα. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει το συγκεκριμένο λάδι στην καθημερινή τους διατροφή είναι καλύτερο να ξεκινήσουν με την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας και να δουν πώς αντιδρά το σώμα τους πριν προχωρήσουν στην προτεινόμενη δοσολογία.

Έξυπνα trick:

Σώμα/Προσωπικήυγιεινή
1. Ενυδάτωση : μία κουταλιά της σούπας αρκεί για το πρόσωπο, το λαιμό και ολόκληρο το σώμα σας.
2.Κρέμα ματιών : απλώστε το κάτω από τα μάτια για να μειώσετε το πρήξιμο, τις σακούλες και τις ρυτίδες. Χρησιμοποιήστε το στα επάνω βλέφαρα το βράδυ.
3.Πριν το ξύρισμα : το λάδι καρύδας θα προετοιμάσει το δέρμα και δεν θα έχετε ερεθισμούς.
4.Aftershave : Θα ηρεμίσει το δέρμα σας μετά το ξύρισμα, χωρίς να φράζει τους πόρους.
5.Μάσκα μαλλιών : Χρησιμοποιήστε ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας για να κάνετε μασάζ στις άκρες των μαλλιών σας και στη συνέχεια να περάσετε τα δάχτυλά σας μέσα από τα μαλλιά σας για να πάει και στα υπόλοιπα! Για πιο εντατική θεραπεία, τρίψτε μιακουταλιά της σούπας λάδι καρύδας στο τριχωτό της κεφαλής και απαλά δουλέψτε το μέχρι τις άκρες. Βάλτε ένα σκουφάκι για να μην αφήνει λιπαρότητα στη μαξιλαροθήκη και λουστείτε την επόμενηημέρα.
6.Τζελ μαλλιών – Για να μην φριζάρουν : Απλώστε λίγο στις παλάμες σας και εφαρμόστε στις άκρες για σγουρά μαλλιά ή χτενίστε με τα δάκτυλα από τις ρίζες ως τις άκρες για σπαστά και ίσια μαλλιά.
7.Οδοντόκρεμα : Προσθέστε στο λάδι καρύδας μαγειρική σόδα έως ότου να γίνει πάστα.
8.Ντεμακιγιάζ : Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας και θα εκπλαγείτε με το πόσο καλά λειτουργεί!
9.Ενυδατικό χειλιών : Απλώστε λίγο στα χείλη γιατί εκτός του ότι τα μαλακώνει, έχει και δείκτη προστασίας περίπου 4 και έτσι θα σας παρέχει μια μικρή προστασία!
11.Ραγάδες : Το λάδι καρύδας θρέφει το κατεστραμμένο δέρμα. Δεν κάνει θαύματα, αλλά σίγουρα θα βοηθήσει.
12.Κρέμα για τις θηλές : Θρέφει τις σκασμένες ,ταλαιπωρημένες, ξηρές θηλές. Απλώστε σε ένα κομμάτι βαμβάκι και τοποθετήστε το στις θηλές σας μεταξύ των θηλασμών.
13.Κρέμα για βρέφη : Πολύ αποτελεσματικό στα συγκάματα χωρίς δραστικές χημικές ουσίες.
14.Ξηροδερμία βρεφών : Το λάδι καρύδας θα θρέψει το δέρμα του μωρού σας και θα περιορίσει την ξηροδερμία. Τρίψτε λίγο στο τριχωτό του κεφαλιού καθημερινά.
15.Απολέπιση σώματος : Αναμείξτε λάδι καρύδας με ζάχαρη και τρίψτε καλά. Ξεπλύνετε και το δέρμα σας θα είναι εξαιρετικά μαλακό! Μπορείτε να προσθέσετε και αιθέρια έλαια, εάν θα θέλατε κάποιο συγκεκριμένο άρωμα.
16.Επουλωτικό : Σε γρατζουνιές και κοψίματα σχηματίζει ένα λεπτό στρώμα, που προστατεύει την πληγή από σκόνη, βακτηρίδια και ιούς. Επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης των μωλώπων, αποκαθιστώντας τους κατεστραμμένους ιστούς. Επιπλέον, μυρίζει πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο προϊόν του φαρμακείου.
17.Τσιμπήματα εντόμων : Εφαρμόζεται απευθείας στο τσίμπημα και μπορεί να σταματήσει τη φαγούρα και την αίσθηση καψίματος, ενώ επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.
18.Δερματικά προβλήματα : Ανακουφίζει από τα προβλήματα του δέρματος όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα, και το έκζεμα.
Υγεία και Ευεξία
19.Αντιστρές : Βάλτε λάδι καρύδας στο κεφάλι και κάντε μασάζ με κυκλική κίνηση. Το φυσικό του άρωμα είναι εξαιρετικά καταπραϋντικό, βοηθώντας έτσι να μειωθεί το επίπεδο του στρες.
20.Πέψη : Τα κορεσμένα λίπη στο λάδι καρύδας, έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, που βοηθούν στον έλεγχο των παράσιτων και των μυκήτων, που προκαλούν δυσπεψία και άλλα συναφή προβλήματα πέψης, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Το λίπος στο λάδι καρύδας βοηθά επίσης στην απορρόφηση των βιταμινών, των ανόργανων στοιχείων και των αμινοξέωνκάνοντάς σας πιο υγιή.
21.Θηλασμός : Για να εμπλουτίσουν το γάλα τους μητέρες, που θηλάζουν, καταναλώνοντας 3 ½ κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας.
22.Αδυνάτισμα : Βοηθά στην απώλεια βάρους και στον έλεγχο της πείνας.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να καταναλώσουμε το λάδι καρύδας:

  • Σε τοστ αντί για βούτυρο. Χρησιμοποιήστε λάδι καρύδας στο ψωμί σας αντί για βούτυρο.
  • Φάτε το με κουτάλι. Το λάδι καρύδας είναι νόστιμο και υγιεινό. Απολαύστε μια κουταλιά κάθε πρωί.
  • smoothies. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας λάδι καρύδας στα αγαπημένα σας smoothies και ενισχύστε τη ζωτικότητά σας.
  • Τηγανητά αυγά. Βάλτε λίγο λάδι καρύδας στο κάτω μέρος του τηγανιού σας για να γίνει η επιφάνεια αντικολλητική και τα αυγά νοστιμότατα.
  • Πατατάκια στον φούρνο. Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 200 βαθμούς περίπου. Κόψτε μερικές γλυκοπατάτες σε κομμάτια με πάχος περίπου 1/8 της ίντσας. Βάλτε τα κομμάτια σε ένα ταψάκι και αλείψτε ελαφρά με λάδι καρύδας. Αφήστε τα για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι τα πατατάκια να γίνουν ελαφρώς καφέ. Προσθέστε λίγο αλάτι και σερβίρετε με σως. Μπορείτε βέβαια και να τα καταναλώσετε σκέτα.
  • Αντικαταστήστε το φυτικό λάδι όταν ψήνετε. Την επόμενη φορά, που θα φτιάξετε την αγαπημένη σας συνταγή με μπράουνι, αντικαταστήστε το φυτικό λάδι με λάδι καρύδας.
  • Ψημένο τυρί με λάδι καρύδας. Όταν ψήνετε σάντουιτς με τυρί, μην χρησιμοποιείτε βούτυρο.
  • Καφές με λάδι καρύδας. Προσθέστε μια κουταλιά στον εσπρέσο σας για να ξεκινήσετε την ημέρα σας γεμάτοι ενέργεια.
  • Τσάι με μια κουταλιά λάδι καρύδας. Αφήστε το να λιώσει και να κάνει πιο δυνατό το τσάι σας.
  • Ντρέσινγκ για σαλάτα. Φτιάξτε ντρέσινγκ για τις σαλάτες σας με λάδι καρύδας.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ:

1.Scalfi Let all. Postprandial thermogenesis in lean and obese subjects after meals supplemented with medium-chain and long-chain triglycerides.Am J Clin Nutr. 1991;53(5):1130-3.

2. Dulloo AGet all. Twenty-four-hour energy expenditure and urinary catecholamines of humans consuming low-to-moderate amounts of medium-chain triglycerides: a dose-response study in a human respiratory chamber. Eur J Clin Nutr. 1996;50(3):152-8.

3.McClernon FJet all. The effects of a low-carbohydrate ketogenic diet and a low-fat diet on mood, hunger, and other self-reported symptoms. Obesity (Silver Spring). 2007 ;15(1):182-7.

4.Stubbs RJ1, Harbron CG. Covert manipulation of the ratio of medium- to long-chain triglycerides in isoenergetically dense diets: effect on food intake in ad libitum feeding men. Int J ObesRelatMetabDisord. 1996;20(5):435-44.

5.Elizabeth G Neal et all. The ketogenic diet for the treatment of childhood epilepsy: a randomised controlled trial. The Lancet Neurology. 2008; Volume 7, No. 6, p500–506.

6.Liu YM. Medium-chain triglyceride (MCT) ketogenic therapy. Epilepsia. 2008 ;49 Suppl 8:33-6.

7.Assunção MLet all. Effects of dietary coconut oil on the biochemical and anthropometric profiles of women presenting abdominal obesity. Lipids. 2009;44(7):593-601.

8.Nevin KG, Rajamohan T. Beneficial effects of virgin coconut oil on lipid parameters and in vitro LDL oxidation. Clin Biochem. 2004;37(9):830-5.

9.K.G. Nevin, T. Rajamohan. Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism (2008) Volume 3, Issue 1, Pages e1–e8.

10.Agero AL, Verallo-Rowell VM. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis. Dermatitis.2004 ;15(3):109-16.

11.Rele AS, Mohile RB. Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage. J Cosmet Sci. 2003;54(2):175-92.

12.Korać RR, Khambholja KM. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Pharmacogn Rev.2011;5(10):164-73.

13.Asokan S, et all. Effect of oil pulling on Streptococcus mutans count in plaque and saliva using Dentocult SM Strip mutans test: A randomized, controlled, triple-blind study. J Indian Soc PedodPrev Dent 2008;26:12-7.

14.Lauren C Costantini,et all. Hypometabolism as a therapeutic target in Alzheimer’s disease.BMC Neurosci. 2008; 9(2): S16.

15.Reger MA, et all. Effects of beta-hydroxybutyrate on cognition in memory-impaired adults. Neurobiol Aging. 2004;25(3):311-4.

Skip to content