Το πράσινο τσάι θεωρείται το πιο «υγιεινό ρόφημα» στον πλανήτη! Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και σε άλλα συστατικά, που έχουν ισχυρά αποτελέσματα στο σώμα. Η χρήση του μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να συμβάλλει στην απώλεια λίπους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.  

  1. Περιέχει διάφορες Βιοδραστικές Ενώσεις, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία

Τα φύλλα τσαγιού είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, με «πρωταγωνίστριες» τις κατεχίνες, οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρά αντιοξειδωτικά. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να μειώνουν τον σχηματισμό των ελεύθερων ριζών στο σώμα προστατεύοντας τα κύτταρα και τα μόρια από βλάβες. Η κυριότερη κατεχίνη είναι η EGCG (epigallocatechin–3–gallate), η οποία έχει μελετηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και μπορεί να είναι ένας από τους κύριους λόγους, που το πράσινο τσάι έχει τέτοιες ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες. Επίσης, περιέχει μικρές ποσότητες ανόργανων συστατικών, που είναι σημαντικές για την υγεία.

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Επιλέξτε υψηλής ποιότητας πράσινου τσαγιού, καθώς ενδέχεται να εμπεριέχει υπερβολικά επίπεδα φθορίου.

  1. Μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου

Το βασικό δραστικό συστατικό του πράσινου τσαγιού είναι η καφεΐνη, η οποία έχει μελετηθεί εντατικά και φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώσει διάφορες πτυχές της λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης, της εγρήγορσης, του χρόνου αντίδρασης και της μνήμης.

Επιπλέον, περιέχει  το αμινοξύ  L-Theanine, το οποίο είναι σε θέση να διαπεράσει τον αιματο-εγκεφαλικό φραγμό, ενώ αυξάνει τη δραστικότητα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή GABA, ο οποίος έχει επιπτώσεις στη ρύθμιση του άγχους. Αυξάνει επίσης, την ντοπαμίνη και την παραγωγή άλφα κυμάτων στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη και η L-Theanine μπορούν να έχουν συνεργικά αποτελέσματα˙ ο συνδυασμός τους είναι ιδιαίτερα ισχυρός στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου.

  1. Αυξάνει την καύση του λίπους και βελτιώνει τη φυσική απόδοση

Tο πράσινο τσάι έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση του λίπους και το Μεταβολικό Ρυθμό.  Σε μία πρόσφατη μελέτη βρέθηκε ότι η οξείδωση των λιπών μπορεί να αυξηθεί κατά 17%.

Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η καφεΐνη μπορεί να βελτιώσει  τη  σωματική απόδοση μέσω της κινητοποίησης των λιπαρών οξέων από το λιπώδη ιστό και τη διάθεσή τους ως πηγή ενέργειας. Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι επιφέρει μείωση λίπους, ειδικά στην κοιλιακή περιοχή.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου

Ο καρκίνος είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Είναι γνωστό ότι η οξειδωτική βλάβη συμβάλλει στην ανάπτυξη του καρκίνου και ότι τα αντιοξειδωτικά μπορεί να έχουν μια προστατευτική επίδραση, στην οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά το πράσινο τσάι. Οι γυναίκες, που καταναλώνουν πράσινο τσάι, μπορούν να εμφανίσουν έως και 22% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και οι άνδρες έως 48% καρκίνο του προστάτη. Επιπλέον, ο κίνδυνος για την εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου μπορεί να μειωθεί έως 57%.                                                                                   

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Προτείνεται να μην προσθέτετε γάλα στο τσάι σας, γιατί μπορεί να μειώσει την αντιοξειδωτική του αξία.

  1. Προστατεύει τον εγκέφαλο στους ηλικιωμένους, μειώνοντας τον κίνδυνο του Alzheimer και του Parkinson

Το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς και να προστατεύσει τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο κοινή νευροεκφυλιστική ασθένεια σε ανθρώπους και η κύρια αιτία της άνοιας, ενώ ακολουθεί η νόσος του Parkinson.

Πολλαπλές μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις κατεχίνης στο πράσινο τσάι μπορούν να έχουν διάφορα προστατευτικά αποτελέσματα επί των νευρώνων σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζωικά μοντέλα μειώνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο της νόσου του Alzheimer και του Parkinson.

  1. Μπορεί να βελτιώσει την οδοντική υγεία

Οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι έχουν και άλλες βιολογικές επιδράσεις. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να θανατώσει βακτήρια και να αναστείλει ιούς όπως ο ιός της γρίπης, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο λοιμώξεων.

Ο Στρεπτόκοκκος είναι το κύριο επιβλαβές βακτήριο στο στόμα, που προκαλεί σχηματισμό πλάκας και συμβάλλει στη φθορά των δοντιών. Πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες στο πράσινο τσάι μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη του Στρεπτόκοκκου. Επιπλέον, η κατανάλωση πράσινου τσαγιού σχετίζεται με μία βελτιωμένη υγεία των δοντιών και με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ είναι μια ασθένεια, που έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μία μελέτη σε Ιάπωνες διαπίστωσε ότι, όσοι έπιναν περισσότερο πράσινο τσάι, είχαν 42% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης Διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, ανασκόπηση 7 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, όσοι κατανάλωναν πράσινο τσάι, είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο να γίνουν διαβητικοί.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών παθήσεων

Οι καρδιαγγειακές παθήσεις τα τελευταία χρόνια πλήττουν μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οι μελέτες δείχνουν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βελτιώσει μερικούς από τους κύριους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων όπως η ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη και τα Τριγλυκερίδια. Επιπλέον, το πράσινο τσάι αυξάνει σημαντικά την αντιοξειδωτική ικανότητα του αίματος, η οποία προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από την οξείδωση. Φαίνεται ότι η κατανάλωση του πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου έως 31%.

  1. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου και να επάγει τη μακροζωία

Δεδομένου ότι τα άτομα που καταναλώνουν  πράσινο τσάι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου, είναι λογικό ότι θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίτευξη της μακροζωίας. Σε μελέτη, που συμμετείχαν 40.530 Ιάπωνες ενήλικες, όσοι  κατανάλωσαν τη μεγαλύτερη ποσότητα πράσινου τσαγιού (5 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα) ήταν λιγότερο πιθανό να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια περιόδου 11 ετών.

  • Θάνατος όλων των αιτιών: 23% χαμηλότερη στις γυναίκες και 12% στους άνδρες.
  • Θάνατος από καρδιακή νόσο: 31% χαμηλότερη στις γυναίκες και 22% στους άνδρες.
  • Θάνατος από εγκεφαλικό επεισόδιο: 42% χαμηλότερη στις γυναίκες και 35στους άνδρες.

Μία επιπλέον μελέτη, στην οποία συμμετείχαν άτομα ηλικίας 65-84 ετών, διαπίστωσε ότι, όσοι κατανάλωναν περισσότερο πράσινο τσάι, είχαν 76% λιγότερο πιθανότητες να αποβιώσουν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης (6 χρόνια).

Skip to content